Πιστοποιητικό Ασφαλείας SSL ή ‘not secure’ από την Google

Έχετε βάλει Πιστοποιητικό Ασφαλείας SSL ή η Ιστοσελίδα σας εμφανίζει ‘Not Secure’; Η Google θέλει να προστατέψει τους χρήστες από κακόβουλες ή μη-ασφαλείς ιστοσελίδες. Ξεκίνησε ήδη από την Google η εφαρμογή κανόνων ασφαλείας του διαδικτύου.

Αυτό σημαίνει ότι, όσα Sites συλλέγουν πληροφορίες χρηστών ή είναι Ecommerce και δεν έχουν HTTPS σύνδεση θα χαρακτηρίζονται από τον Chrome ‘Not Secure’.

Mε την έκδοση Google Chrome 56 (Ιανουάριος 2017), εμφανίζονται προειδοποιήσεις για οποιαδήποτε login σελίδα που δεν είναι κρυπτογραφημένη.

Οι προειδοποιήσεις “Μη-ασφαλής” ή “Not Secure” θα εμφανίζονται μέσα στα πεδία συμπλήρωσης Username/Password και στα στοιχεία πιστωτικών/χρεωστικών καρτών. Επίσης,  θα εμφανίζονται σ’ ένα παράθυρο δίπλα από την Address bar και μ’ ένα κόκκινο τριγωνικό σύμβολο με σκοπό να απωθεί τους χρήστες απ’ αυτές τις ιστοσελίδες.

Οι ίδιες προειδοποιήσεις θα εμφανίζονται και στο Incognito Mode (Πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν ότι  η ιδιωτικότητα δεν είναι το ίδιο με την ασφάλεια)

1. Γιατί προχωράει η Google σ’ αυτές τις αλλαγές;

Εάν μία HTTP σύνδεση δεν είναι ασφαλής (HTTPS) μέσω SSL πιστοποιητικού, πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες απάτης ενός χρήστη που επισκέπτεται το site, καθώς οι hackers μπορούν να υποκλέψουν ευκολότερα πληροφορίες σύνδεσης, passwords ή στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Οι περισσότεροι χρήστες δεν αντιλαμβάνονται την έλλειψη συμβόλου ασφαλείας ως προειδοποίηση και τείνουν να αγνοούν προειδοποιήσεις που εμφανίζονται πολύ τακτικά. Για τους παραπάνω λόγους, η Google, στην νέα έκδοση του Chrome 56 θα κάνει χρήση του κόκκινου προειδοποιητικού τριγώνου.

2. Τι πρέπει να ξέρετε:

Ο χρήστης όταν εισέρχεται σε μια ιστοσελίδα θα καταλαβαίνει εάν υπάρχει πιστοποιητικό SSL από το  κόκκινο τριγωνικό προειδοποιητικό σύμβολο που θα του εμφανίζεται δίπλα στην address bar και με την προειδοποίηση “Μη-Ασφαλής” ή “Not Secure”. Σκοπός της Google είναι να προστατέψει τους χρήστες από κακόβουλες ή μη-ασφαλείς ιστοσελίδες και να τους απωθεί απ’ αυτές.

3. Τι πρέπει να κάνετε

Για να έχει το site σας HTTPS σύνδεση χρειάζεται ένα SSL πιστοποιητικό ασφαλείας. Προτείνεται για όλα τα sites ένα standard SSL. Όμως ανάλογα με τον τύπο του site μπορεί να χρειάζεται ένα πιο εξειδικευμένο πιστοποιητικό ασφαλείας.

4. Είναι σημαντικό να έχει Πιστοποιητικό Ασφαλείας SSL (HTTPS) η Ιστοσελίδα μου;

Το HTTPS εξασφαλίζει ότι όταν ένας χρήστης επισκέπτεται μία ιστοσελίδα, τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα μέσω του πρωτοκόλλου ασφαλείας που χρησιμοποιείται. Για να εφαρμοστεί το HTTPS χρειάζεται ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας να εγκαταστήσει στο site ένα SSL πιστοποιητικό.

5. Όλες οι ιστοσελίδες – στατικές και δυναμικές – ανεξαρτήτως εάν είναι  Ecommerce sites ή όχι, χρειάζονται ένα Πιστοποιητικό Ασφαλείας SSL.

Ο λόγος είναι επειδή διαχειρίζονται ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν κάποιος κάνει login σε κάποια ιστοσελίδα αποθηκεύονται τα προσωπικά δεδομένα του.

6. Τι πλεονεκτήματα θα έχει ο ιστότοπός σας;

  • Always-on SSL (AOSSL): Mία πρακτικά καλύτερη μέθοδος προστασίας των δεδομένων των χρηστών, αλλά και εξασφάλισης των σελίδων ενός site, των cookies.
  • Κριτήριο κατάταξης στην αναζήτηση: Οι ιστοσελίδες που κατέχουν Πιστοποιητικό Ασφαλείας SSL επωφελούνται από καλύτερες θέσεις κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης (SEO) της Google.
  • Επιδόσεις:   Ένα κριτήριο κατάταξης για τις μηχανές αναζήτησης είναι η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας. Οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν Πιστοποιητικό Ασφαλείας SSL βελτιώνουν την  ταχύτητά τους. 
  • Αξιοπιστία- Εμπιστοσύνη: Η εμπιστοσύνη των επισκεπτών ενός site ενισχύεται με την χρήση SSL εξαιτίας των οπτικών ενδείξεων ασφάλειας. Μειώνεται το ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate) της σελίδας καθώς και τυχόν διακοπής μιας ηλεκτρονικής αγοράς (abandoned shopping cart). Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί πελάτες αποθαρρύνονται από τον χαρακτηρισμό “Μη-Ασφαλής” ή “Not Secure”.

Το Studies Applications Center (SAC) παρέχει άριστες υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδων καθώς και τεχνική υποστήριξη. Επικοινωνήστε μαζί μας για την αγορά πιστοποιητικού ασφαλείας SSL!

Στο Studies Applications Center (SAC) η Κατασκευή Ιστοσελίδων γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες της επιχείρησής σας και την φιλικότητα προς τον χρήστη. Δίνουμε έμφαση στο σύγχρονο σχεδιασμό της ιστοσελίδας, στην λειτουργικότητα και στο responsive design.

Γνωρίζουμε τι χρειάζεται να εμπεριέχει μία πετυχημένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και αυτό το στοιχείο μας κάνει αποτελεσματικούς προσαρμόζοντας την τεχνογνωσία μας στις ανάγκες σας.

Ζητήστε μας να σας υποβάλλουμε αναλυτική οικονομοτεχνική προσφορά των υπηρεσιών μας, στέλνοντας μας συμπληρωμένη τη Φόρμα Επικοινωνίας ή επικοινωνώντας μαζί μας info@sac-athens.com ή στο τηλέφωνο 212 1052708.